تفاوت هیدورلیک و پنوماتیک
هیدرولیک چیست؟
هیدرولیک از کلمه یونانی "هیدرو" گرفته شده است که به معنی جریان حرکات سیال است.
در قرنهای گذشته هیدرولیک فقط به معنای آب بوده اما بعدها هیدرولیک اهمیت بیشتری پیدا کرد و معنی و مفهوم آن کسب اطلاعات بیشتر در مورد استفاده از آب ، چرخ های آب و مهندسی آب بود.
مفهوم هیدرولیک در قرن حاضر دیگر محدود به آب نیست بلکه دامنه وسیعی پیدا کرده است و شامل پایه های مایع و کاربردهای دیگر ، به ویژه "روغن " است ، زیرا آب به دلیل خاصیت خورندگی و زنگ زدگی نمی تواند به عنوان انرژی انتقال حرکت در صنعت مورد استفاده قرار گیرد. از این روامروزه روغن در صنعت و در سیستم های هیدرولیک مورد استفاده قرار می گیرد.
تفاوت سیستم هیدرولیک و پنوماتیک
اگر بخواهیم به طور خلاصه به تفاوت سیستم های هیدرولیک و پنوماتیک بپردازیم باید اینگونه بگوییم که عامل اصلی عملکرد سیستم پنوماتیک هوا است اما در سیستم هیدرولیک عامل اصلی حرکت انرژی و فشار وارد شده از روغن و تبدیل آن به حرکت میباشد.
اما این تنها فقط تفاوت در عملکرد این دو سیستم است. تفاوتهای دیگر سیستم های پنوماتیک و هیدرولیک در مزایا و معایب این دو سیستم حرکتی است.
هر سیستم پنوماتیک از سه بخش اصلی تشکیل شده است:
تولید هوای فشرده
این کار معمولاً با استفاده از کمپرسور انجام می شود ، اما در موارد خاص می توان از سیستم های دیگر استفاده کرد. مانند انتقال هوای فشرده به یک ظرف
توزیع هوا فشرده سازی
توزیع هوای فشرده شده در سیستم پنوماتیک یکی از مهمترین بخش ها در طراحی و اجرای سیستم پنوماتیک است. انتخاب قطر مناسب لوله ، انتخاب اندازه مناسب برای شیرها و تنظیم کننده ها و موارد دیگر در طراحی سیستم پنوماتیک بسیار مهم است. تصویر زیر یک مدار پنوماتیک ساده را نشان می دهد.
دستگاه ها و عملیات را کنترل کنید
هر سیستم پنوماتیک از دو دستگاه اصلی برای کنترل سرعت یا استحکام ظهورها استفاده می کند. طبق فرمول های زیر ، با پایین آمدن یا افزایش فشار هوا می توان قدرت اجرای آن را افزایش یا کاهش داد. یک تنظیم کننده فشار معمولاً برای این منظور استفاده می شود. البته کارکرد اضافی تنظیم کننده ها ثابت نگه داشتن فشار هوا سیستم است. به عنوان مثال ، اگر هوای فشرده شده توسط کمپرسور 6 تا 8 بار در سیستم شما ایجاد شود. یعنی کمپرسور 6 بار روشن شده و 8 بار خاموش شده است (به صورت خودکار) و سیستم اختلاف دو بار (کیلوگرم بر سانتیمتر) را تجربه می کند که این امر باعث ایجاد قدرت و سرعت حرکت در نمایش ها می شود.
یک سیستم آنتن معمولاً از یک تنظیم کننده اصلی و احتمالاً تعدادی تنظیم کننده فرعی استفاده می کند. استفاده از تنظیم کننده اصلی با واحد درمانی ضروری است. واحد تصفیه رطوبت هوای فشرده را گرفته و با مخلوط کردن هوا آن را تصفیه می کند. با کمک روغن باعث ماندگاری سیستم می شود. کنترل کننده های دیگر شامل کنترل جریان یا اگزوز هستند. متداول ترین کاربرد در بین بهره برداران صنعت استفاده از پریزهای پنوماتیک است. قفسه ها در مدل های مختلف و بسیار متنوعی تولید می شوند که می توان آنها را با سوکت قلم ، بدون میله (بدون شافت) ، با فشار و غیره مشخص کرد. نمایشگاه های دیگر شامل چکش ، موتور پنوماتیک و غیره است.
نیاز صنعت به سیستم هیدرولیک و پنوماتیک این روزها بسیار مشهود است و از سیستم های هیدرولیک و پنوماتیک همچون جک هیدرولیک ، پمپ هیدرولیک پیستونی و دنده ای ، جک پنوماتیک ، پمپ پنوماتیک و... که با سرعت بیشتر و عملکرد بهتری کار می کنند ، بجای سیستم های قدیمی مکانیکی استفاده شود.
تبدیل انرژی به حرکت مکانیکی را میتوان به عنوان اصلی ترین وظیفه سیستم های هیدرولیکی و پنوماتیکی تلقی کرد اما کنترل فشار توسط شیر برقی پنوماتیک و شیر های کنترل فشار پنوماتیک و هیدرولیک نیز از دیگر کاربردهای این سیستم ها میباشد.
اما برای دانستن تفاوت سیستم های هیدرولیک و پنوماتیک همراه ما باشید تا در ادامه به مزایا و معایب این 2 سیستم بپردازیم.
بیشتر بخوانید: میکروبلاستیک چیست؟ برای جشن تولد چی بپوشم ، لباس سنتی عربی
پنوماتیک چیست؟
پنوماتیک یکی از انواع انرژی است که هم اکنون در صنایع مختلف مورد استفاده گسترده قرار می گیرد و می توان گفت امروزه تعداد کمی از کارخانه ها یا مراکز صنعتی وجود دارد که از پنوماتیک استفاده نمی کنند و در قرن حاضر یکی از انواع اثبات شده انرژی است و انسان با اعتماد به آن راه صنعت را تا به امروز طی کرده است.
پنیوما در لغت یونانی به معنای تنفس باد و پنوماتیک علمی است که در مورد حرکات و وقایع هوایی صحبت می کند ، امروزه پنوماتیک در بین صنعتگران به عنوان یک انرژی بسیار تمیز ، با ریسک پایین و ارزان شناخته می شود و بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.
اما در مقابل پنوماتیک سیستم هیدرولیک وجود دارد که میتوان گفت وظیفه یکسانی نسبت به پنوماتیک دارد اما نحوه عملکرد آن متفاوت تر از سیستم پنوماتیک است که در ادامه توضیح داده ایم.
مزایا و معایب پنوماتیک و هیدرولیک
قطعاً هر نوع سیستم صنعتی که برای کمک به صنعتگران طراحی و ساخته میشود دارای مزایا و معایب کوچک و بزرگی است که نیاز استفاده از آنها برای صنایع و کارخانجات مختلف را به وجود میآورد. سیستم های هیدرولیک و پنوماتیک نیز از این قضیه مستثنی نیستند.
مزایای سیستم پنوماتیک
1- عامل اصلی عملکرد سیستم پنوماتیک هوا است و هوا در همه جای کره زمین وجود دارد.
2- خلوص و پاکی پنوماتیک در مقایسه با هیدرولیک به دلیل استفاده از گاز و هوا در پنوماتیک بیشتر است. (در صنایعی مانند داروسازی و محصولات غذایی که نیاز به پاکیزگی و تمیزی فراوانی دارند ، از پنوماتیک بیشتر استفاده می شود)
3- حساسیت کم به تغییرات دما
4- راحتی در کنترل سرعت نیرو و تغییر جهت که به کمک شیر برقی پنوماتیک انجام میشود (این مولفه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است)
5- امنیت بالای سیستم پنوماتیک به دلیل غیر قابل اشتعال بودن این سیستم و نبود جرقه
6- سرعت در حال اجرا بالاتر از سیستم هیدرولیک
7- ارزان بودن قطعات و اتصالات پنوماتیک
معایب سیستم پنوماتیک
1- فشار تولید از 10 بار بیشتر نمیشود ظرفیت این سیستم به این شکل است. (در صورت نیاز به فشار بیشتر باید از سیستم هیدرولیک یا ترکیبی از این دو استفاده می کنیم)
2- ستفاده از حجم زیادی از تجهیزات برای فشار قوی (این سیستم از آنجا که با فشار کم کار می کند بنابراین قدرت کمتری تولید می کند ، به عنوان مثال وقتی فشار بیشتری برای پرس لازم است تجهیزات پنوماتیک باید حجم زیادی داشته باشند و کار را غیرممکن و سخت می کنند. در اینجا باید از سیستم هیدرولیکی بجای پنوماتیکی استفاده کنیم.)
3- آماده سازی هوا ، کنترل و مراقبت از هوا
4- کشش اتمسفر: ایجاد عدم دقت در حرکت و عدم کنترل مناسب برای سرعت و فشار بسیار دقیق
همچنین مطالب ما را در مورد گردنبند مناسب برای انواع لباس و لباس خانمها در ایران بخوانید.
- ۹۹/۰۵/۲۰